neděle 25. března 2012

Nemám čas sledovat své zastupitele. Musím pracovat. Opravdu?

Je fascinující, když i velmi inteligentních lidí říkají: "Nemám čas sledovat, co dělají moji zastupitelé. Musím pracovat, abych uživil rodinu, zaplatil daně, hypotéku, dovolenou, školné a podobně." Opravdu? Proč někdy nedokážeme použít tak jednoduchou věc, jako je trojčlenka?

Úvaha je přitom prostá:
  • Den daňové svobody tj. den kdy přestává běžný člověk pracovat pro stát, je  zhruba v polovině června.
  • Průměrně je pracovních dní v měsíci více jak 20 tj. oněch 5,5 měsíce je 110 pracovních dní.
  • Ztráty spojené s neefektivitou veřejné správy lze konzervativně odhadnout na 10%. To s vědomím, že značná část výdajů je mandatorní (např. zde). Neefektivitou je míněna přímá korupce, nadhodnocování cen veřejných zakázek (např. zde), schválení zákonů ožebračujících lidi, kteří následně padají do sociální sítě (např. zde) atd.
  • Jinými slovy minimálně dva týdny tj. polovinu běžné dovolené bychom si mohli hrát s dětmi, provozovat své koníčky, vzdělávat se nebo jen tak zbůhdarma koukat z okna. 
Stačí k tomu jediné. Přestat se chovat jako ovce tj. jednou za 4 roky odvolit někoho, koho neznáme a pak si ho nevšímat. Co přesně je v předchozích větách nesrozumitelné?

3 komentáře:

  1. Pokud se ale budu já sám zabývat kontrolou zastupitelů, nebude to efektivní, protože tím těch 10 % neušetříme. Muselo by se tomu věnovat mnohem více lidí, řekněme tisíc. Ale i potom bude výhodné se tomu nevěnovat a nechat to na té tisícovce jiných. Když se tahle pravidla nakreslí do tabulky, vyjde vězňovo dilema. A vězňovo dilema, jak známo, má pouze jednu rovnováhu v dominantní strategii, v tomto případě se kontrolou zastupitelů nezabývat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to tak docela pravda. V současné době je dobrovolných hlídačů asi 0,3 promile obyvatelstva. Na obec o velikosti 3.000 lidí dnes vychází jeden. V případě, že by jich bylo jen 10x víc, bylo by to už hravě zvládnutelné a úspory by byly vidět okamžitě. A byly by větší, než jak naznačuje velmi konzervativní autorův odhad. Stačí ty lidi najít a zkoordinovat. Těch, které to zajímá, je mezi námi dost.

      Vymazat
  2. Ano. To je možné rozhodnutí. Ale to je něco jiného než tvrzení "nemám čas".

    Mimochodem, bude výhodné nekooperovat, i když se vězňovo dilema aplikuje takto: Vězeň 1 - občan, Vězeň 2 - veřejná správa a nejde přitom o jednu hru, ale velký počet jejich iterací tj. jednotlivých rozhodnutí veřejné správy?

    OdpovědětVymazat