středa 7. srpna 2013

Která obec ČR utrácí nejvíce za ...?

Chcete vědět, která z obcí ČR utrácí nejvíce na kulturu, vzdělávání, bydlení...? Za celou obec nebo na obyvatele?  Celkem nebo v provozních či investičních výdajích? Máte možnost!

Otestujte novou funkci  www.rozpocetobce.cz/filtr-obci . Můžete s ní porovnávat :
  • příjmy, výdaje, schodek/přebytek, 
  • u výdajů účel výdaje a zvlášť provozní a investiční výdaje,
  • příjmy obcí z určitého kraje,
  • příjmy obcí určité velikosti,
  • za jednotlivé roky,
  • za celou obec či na obyvatele.
Seznam může být setříděn dle vybraného údaje sestupně či vzestupně. Při klepnutí na konkrétní obec se vám otevře rozpočet dané obce, v daném roce a oblasti rozpočtu, abyste mohli zjistit o vybraném údaji a obci více.

Jak to může vypadat? Třeba následovně vyberete "Obce ČR, které v roce 2009 nejvíce utrácely na obyvatele za kulturu, církve a sdružení".

Výběr obcí přes "Výběr obcí" na www.rozpocetobce.cz

Prosíme vás o následující.
  1. Funkci zatím testujeme. Dejte nám zpětnou vazbu. Co ve výběrech máme vylepšit či upravit?
  2. Hledejte zajímavá porovnání obcí a sdílejte je s námi. Stačí nám poslat výsledné odkazy na výběry, například odkaz příkladu výše je http://www.rozpocetobce.cz/filtr-obci?filtr_obci%5Bkraj%5D=&filtr_obci%5Bpopulation_range%5D=&filtr_obci%5Byear%5D=2009&filtr_obci%5Bsort%5D=desc&filtr_obci%5Bbudget_item%5D=282&filtr_obci%5Bbudget_item_expense%5D=&filtr_obci%5Bbudget_item_purpose%5D=879&filtr_obci%5Bper_inhabitant%5D=1 . Zajímají nás pozitivní i negativní "úchylky" - pozitivní je třeba chválit a šířit, negativní pranýřovat a omezit.
  3. Samo umístění obce na horních či spodních místech nějakého výběru může mít jednoduchá vysvětlení, například obec udělala investici do opravy památky ve svém vlastnictví, na kterou dlouho spořila a získala dotaci mimo své běžné výdaje. Někde ale takové umístění může znamenat skutečně "úchylku" hodnou další pozornosti. Zjistěte i příčiny "zajímavých" umístění obcí a doplňte tímto kontextem výběry v bodu 2.
Poznámka pro novináře: Budeme moc rádi, když funkci výběrů obcí budete používat při své práci. A ještě lépe s uvedením zdroje informace. Zvažujte nicméně pečlivě, zda zveřejňování  samotných "žebříčků" obcí dle různých kritérií má samo o sobě nějaký význam. Zdá umístění na horních či spodních částech výběru není pouze indicií k nějakému pozitivnímu či negativnímu příběhu. Děkujeme.

Váš tým 



Žádné komentáře:

Okomentovat