úterý 10. prosince 2013

Obce a hazard I. - Příjmy obcí z hazardu

Hazard je zdrojem obecních příjmů i více či méně skrytých výdajů spojených s kriminalitou, nezaměstnaností, sociálními podmínkami obyvatel a dalším. Pro smysluplnou debatu je vhodné se "dostat do řádů" tj. uvědomit si, o jakých penězích se vlastně bavíme, jak na příjmové tak na výdajové straně. 

V prvním dílu začneme tím nejjednodušším - příjmy obcí z hazardu - které v roce 2012 činily 4.5 mld. a třeba ve Chvalovicích na Znojemsku představovaly 100 290,78 Kč na obyvatele obce, což je téměř 70% příjmů obce na obyvatele.

Ve vyhlášce týkající se struktury vykazování rozpočtů resp. její přílohy v kapitole "B druhové členění"a "C. Odvětvove členění" se tématu "herní" a "loterijní" týkají následující položky, odkaz vám zobrazí informaci o výši příjmů pro všechny obce ČR:
Jinými slovy radnice mají v případě hazardu na dosah rychlé nezanedbatelné peníze do rozpočtů oproti výdajům dlouhodobým a často výdajům státu, nikoliv obce. Co je péče dobrého hospodáře jest tedy otázkou.

Dalšímu vlivu hazardu na život obcí se určitě budeme věnovat. Pokud máte jakékoliv postřehy a náměty, těšíme se na ně na info@rozpocetverejne.cz . Cíl je prostý, mít na stole jasné argumenty pro rozhodnutí o hazardu ve vaší obci.

Více o hazardu najdete například na http://www.mapyhazardu.cz/ , pohled druhé strany na http://www.uhpcr.cz/ .

Váš tým 

Rozpočet Veřejně o.s.







Žádné komentáře:

Okomentovat