úterý 3. září 2013

V čem se nejvíce liší výdaje Hradce Králové a Pardubic? Prahy a Brna? Teplic a Děčína?

Je 55 miliónů na kulturu, silnice, vzdělání ve vaší obci hodně nebo málo? Jednou z možností, jak to zjistit, je porovnat výdaje vaší a další obce. Té, která je té vaší podobná a také jí znáte. A můžete tedy porovnat reálný stav s výši výdajů. Přesně tohle umožňuje nová funkce http://www.rozpocetobce.cz/srovnani.

Největší rozdíly v rozpočtech


Rozdíly v rozpočtech obcí jsou na http://www.rozpocetobce.cz/srovnani ukázány následovně.


Za co utrácí Hradec Králové více než Pardubice a naopak?

Další příklady konkrétních porovnání:

Jak to funguje

  1. Na http://www.rozpocetobce.cz/srovnani vyberete dvě obce, které chcete porovnat. 
  2. Ukáže se vám, za co utrácí první obec více než druhá a naopak, druhá více než první. Oblasti rozpočtu jsou vždy seřazeny od největšího rozdílu k nejmenšímu.
  3. Kromě rozdílu ve výdajích za obec si můžete zobrazit i rozdíl ve výdajích na obyvatele, což se hodí při porovnání obcí, kde počet obyvatel se významně liší. Stejně tak si můžete zobrazit pouze rozdíly v investičních a provozních výdajích. Navíc můžete porovnávat různé úrovně detailu rozpočtu, např. nejnižší "Vzdělávání", střední "Zařízení předškolní výchovy a základního vzdělávání" a nejvyšší "Předškolní zařízení".

Co připravujeme

  • Kompaktnější zobrazení grafu s rozdíly, aby šel graf snadno sdílet jako obrázek v tradičních i sociálních médiích.
  • Vyřazení "nevýznamných rozdílů", kdy rozdíl činí méně jak 25% nižšího výdaje, ač třeba v absolutní hodnotě je velký.
  • Agregaci údajů za více let - Tady trochu tápeme v tom, jakou inflaci vlastně použít. Struktura výdajů obce má od spotřebního koše dost daleko. Poradíte?
  • Omezení počtu položek v grafu na TOP5 či 10.
  • Prokliky z porovnání do rozpočtů jednotlivých obcí.

Otázky na vás

  • Zdá se vám porovnání užitečné? Co byste změnili či přidali?
  • Co zajímavého jste při porovnání zjistili? Napište nám nebo to s námi sdílejte na sociálních sítích viz http://www.rozpocetobce.cz/kontakty .

Váš tým www.RozpocetObce.cz

6 komentářů:

  1. Podle mého názoru by tam mělo být vidět i jaké jsou příjmy obce v daném roce, nebo jaký je podíl vybraného výdaje na celkových výdajích (nebo na kapitálových/běžných výdajích), aby to dávalo lepší smysl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasíme, kromě výdajů zobrazovat i odlišnosti v příjmech...

      Ad podíl na celkových výdajích - Chceme vypíchnout největší ROZDÍLY mezi výdaji. Už tak je to ne úplně jednoduché na interpretaci, otázka je, zda zobrazování "rozdílů podílů" by intepretace nebyla ještě obtížnější. Těžko říci.

      Vymazat
  2. A ještě, i když chápu, že se zabýváte obcemi, kdyby tam šlo přidat rozpočty (pražských) městských částí, to by byla pecka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víme o tom, slyšíme to často, potíž je, že MF ČR reportuje prahu jako celek. Je třeba data z jednotlivých městských částí vyžádat ve formátu, který používá MF ČR a "ručně" je dohrát do dat poskytovaných MF ČR. Jestli se toho někdo ujme, sem s ním.

      Vymazat
  3. koukal jsem na Praha × Brno asi půl hodiny a moc mi to nedává smysl. není tam moc srovnatelných položek, bez komentáře a vysvětlení to jsou jenom takový výkřiky do tmy. nepochopil jsem ani ty sloupečky nad tím - čekal jsem, že budou vždycky dva vedle sebe, jeden za Prahu, jeden za Brno, abych z nich pochopil ten rozdíl. k čemu referuje ta délka teď? co je maximum?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, perte to do nás takhle zostra! Jen tak se můžeme rychle posouvat dále. Crowdsourcing inovací je možnost, jak s minimem prostředků a rychle dodat něco užitečného.

      K tvým poznámkám.

      1. Cílem stránky porovnání je rychle identifikovat největší ROZDÍLY mezi rozpočty. Proto graf neukazuje absolutní výše výdajů obou obcí(ty jsou v číslech vpravo), ale právě jen velikost ROZDÍLU mezi rozpočty v daných oblastech rozpočtu. Podle rozdílu jsou pak grafy setříděny sestupně (největší rozdíl je na prvním místě).

      když bude u grafu jasně napsáno, co vlastně graf zobrazuje a na "http://www.rozpocetobce.cz/srovnani/569810-hradec-kralove/555134-pardubice" kromě "HK v oblasti Kultura a spol utratí o 138% více než PAR" bude "HK v oblasti Kultura a spol utratí o 138% tj. 141486210 Kč více než PAR", bude to srozumitelnější? P.S. Právě těch 141486210 Kč je to maximum grafu.

      2. Ad není tam moc srovnatelných položek. - Cílově by měly být oblasti rozpočtu proklikávací, aby ses jednoduše mohl podívat do většího detailu. Už teď si můžeš zobrazit rozdíly v desítkách detailních položek volbou "Úroveň detailu - Nejvyšší" viz např. http://www.rozpocetobce.cz/srovnani/569810-hradec-kralove/555134-pardubice?porovnani_obci%5Byear%5D=2012&porovnani_obci%5Bper_inhabitant%5D=0&porovnani_obci%5Bbudget_item_expense%5D=&porovnani_obci%5Bbudget_item_level%5D=4&porovnani_obci%5Bbudget_item_parent%5D= , ale souhlas, toto není pro návštěvníka intuitivní cesta.

      Vymazat